O misterioasă boală respiratorie – Boala X sau sinfromul acut febril – a dus la decesul mai multor persoane în Congo, iar comunitatea medicală internatinală și-a manifestat îngrijoararea, însă faptul că s-a manifestat doar regiune izolată nu ar pune, cel puțin deocamdată, probleme la nivel global.
Au fost raportate, conform INSP, 31 de decese. Cazurile raportate au avut un vârf epidemiologic în săptămâna care s-a încheiat în data de 9 noiembrie, însă focarul este în desfăşurare.
71% dintre decese au fost raportate în cazul pacienţilor cu vârsta sub 15 ani, iar toate cazurile grave au fost înregistrate la persoane subnutrite. Decesele au avut loc în principal în comunităţile rurale, notează news.ro.
Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – consideră că nu poate fi vorba, în acest moment, de o alertă de sănătate, iar pupulația din România nuar trebui să fie speriată.
„Această afecţiune care se pare că este o boală cu transmitere respiratorie a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi ea nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global. Alerta de sănătate publică este strict pentru regiunea în care aceste cazuri au fost înregistrate, iar pentru întreaga ţară, pentru Republica Democratică Congo este vorba despre o avertizare de nivel moderat.
Nu se cunoaşte cauza acestei boli, se presupune că ar fi o infecţie virală, o infecţie bacteriană sau chiar o infecţie parazitară. Şi malaria este precizată ca una dintre cauzele posibile de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Prima notificare a fost făcută pe data de 29 noiembrie de autorităţile din sănătate din Republica Democratică Congo, între timp o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a deplasat la faţa locului, iar primele concluzii pe care le-a tras această echipă au fost că este o afecţiune care are ca şi caracteristici febra la peste 90% dintre persoanele afectate, un sindrom respirator cu tuse, cu strănut”, a explicat ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.
„Ceea ce trebuie să înţelegem este că acele cazuri grave, mortale s-au înregistrat în totalitate la persoane subnutrite”, a mai precizat Alexandru Rafila.
„Este clar că discutăm despre o boală care afectează o regiune izolată din Republica Congo unde nu există posibilităţi de diagnostic şi nici posibilităţi de tratament al pacienţilor, iar eforturile pe care organizaţiile internaţionale în frunte cu OMS le fac în momentul de faţă se referă la exact aceste două elemente care să ofere oamenilor din acea regiune capacitatea sau posibilitatea de a fi diagnosticaţi inclusiv din punctul de vedere al agentului patologic şi de a fi trataţi, iniţial cu simptomatice şi dacă se dovedeşte că este un microroganism care răspunde la o medicaţie specifică atunci să poată să fie administrată.
Nu putem discuta în niciun fel de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări pentru că această alertă se referă strict la Congo, iar informaţiile pe care le puteţi regăsi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, care provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt clarificatoare în acest sens.
Eu consider că nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România, mai ales într-o perioadă, dacă vreţi, foarte agitată, din punct de vedere social, din punct de vedere politic.
Pe de altă parte, ne apropiem de sărbători şi inducerea panicii în populaţie nu este justificată nici de datele de la organizaţiile internaţionale, nici de considerente de natură medicală care să genereze o panică în populaţie.
Ca în fiecare an, România, după cum ştiţi, face supravegherea infecţiilor respiratorii în acest sezon, inclusiv a gripei, care reprezintă pricipala patologie care este responsabilă de o posibilă epidemie în această perioadă, nu este cazul în momentul de faţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică monitorizează situaţia şi în mod evident, aşa cum facem în fiecare an împreună cu autorităţile locale de sănătate publică şi spitalele de profil luăm măsurile necesare ca să asigurăm asistenţa medicală inclusiv medicaţia antivirală specifică pentru pacienţii care ar putea să aibă gripă sau o infecţie cu noul coronavirus”, a mai precizat Alexandru Rafila pentru news.ro.
Citește și:
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii